Andrea Pirlo je postavljen na poziciju novog trenera Juventusa, što mu je ujedno i prvi trenerski ugovor. Renzo Ulivieri predsednik udruženja italijanskih trenera otkriva da Pirlo zna više o trenerskom poslu, nego neki treneri koji su tu godinama.

Odluka o otkazu Maurizia Sarria nije bila previše iznenađujuća, ali promovisanje Pirla sa trenerske pozicije U-23 tima bez ijedne utakmice koju je vodio pomalo jeste.

“Pirlo još uvek nema trenerske licencu, ali ima pravo na vođenje ekipe jer je bio na jednom od posednjih trenerskih kurseva. Predaće svoju poslednju tezu u oktobru i tada će i zvanično biti trener.”

“Sa sigurnošću mogu reći da Andrea Pirlo već sada jedan od najvećih mislioca u svetu fudbala. Zna više o fubalskoj igri nego treneri koji su tu godinama. Studiozan je, gleda u srž stvari i spreman je.

“Pre nego što možete biti trener u Italiji, morate proći kroz kurs Coverciano trening kampa, položiti ispite i finalne teze. Pirlo je bio moj učenik i veoma sam ponosan na njega.

“Pirlo je veoma fokusiran i pametan, može analizirati moguće instrumente za budućnost fudbala. On je neko ko gleda unapred, uvek je tu i beleži sve.”

“Radi se o nekom ko je bio veliki igrač i ko je upućen u fudbal. Prilagodljiv je i zna da se snađe s različitim igračima. Da li je ovo kockanje? Andrea Agneli je o ovom pažljivo razmislio.”

“Neću reći da je pametno što je Sarri dobio otkaz, uvek je tužno videti da jedan od naših odlazi. U isto vreme mi je i drago da više mladih trenera dolazi i preuzima klubove nakon naših trenerskih kurseva.”