Bivši veznjak Juventusa, Alessio Tacchinardi, veruje kako trenutna loša forma nije samo zbog Maurizija Sarrija te da ‘igrači moraju učiniti više’.

Govoreći za ‘TuttoJuve’, legenda Bianconera je govorio o problemima sa kojim se prvi tim trenutno susreće i šta on vidi kao koren problema.


• Tako ružan, nesiguran i krh Juventus nismo videli u proteklih devet godina. Kakvo je tvoje mišljenje o tome?

“Za mene lično je neobično ih videti na ovaj način, da ne prolaze kroz pozitivan period, ali je jasno šta je uzrok ovih problema jer mi se tim sviđao sve do Superkupa. Po mom mišljenju postoji previše kritika za tim koji je prvi na tabeli, koji je blizu osvajanja prvenstva. Činjenica je da nema “zabave” ili kvaliteta koji smo očekivali od novog trenera. Bez obzira na Sarrija, igrači ne pokazuju svoje vrednosti. Mislim da zaključke treba donositi na kraju sezone jer tražiti krivca sada je potpuno beskorisno.”

• Previše žestokih kritika, ali kako god, u poslednje tri utakmice tim je imao neobjašnjivo ‘pomračenje’. U ovom trenutku nakon karantene, Juve zaista liči na doktora Džekila i njegovu senku.

“Pad forme se dešava kada se menjaju igrači, takođe kada trener radi dobro 10 godina. Takođe, morate uzeti u obzir da je ovo poseban period igre kada se utakmice igraju svaka tri dana i nije lako. Srećom i protivnici usporavaju jer na utakmicama protiv Atalante i Sassoula imate rizik od gubitka prvenstva. Oni u mečeve ulaze veoma snažno i ovo nije način da tražimo ‘rast’ ekipe.”

• Dakle, po tvome mišljenju, Sarri nije potpuni krivac?

“Ne znam čemu tolike kritike na njegov račun. Tim igra dobro 20 minuta i onda odjednom nestanu sa terena. Ne bi smeli kriviti samo njega. Šta više on može napraviti? Videli smo nekih važnih ‘zamračenja’ i mislim da igrači moraju napraviti nešto više.”

• Pet izmena na utakmicama?

“Pročitao sam mnogo mišljenja o formacijama i promenama, ali igrači uvek ulaze na teren i ukoliko uđu sa pogrešnim izgledom, to nije krivica Sarrija što ih nije motivisao. Forma nije problem već nivo igrača koji nije za ovoga kluba. Veoma me zanima kakav je njegov odnos sa igračima, da li je uspeo stvoriti pravu empatiju sa ovim timom.”

• Kao bivši veznjak, šta misliš o trenutnom timu Juventusa?

“Vezni red bi mogao biti bolji. Voleo bih videti nekog mlađeg, gladnijeg igrača za pobedama u Juventusu. Imam osećaj da će se ovaj ciklus završiti na kraju sezone iako je tim još uvek prvi na tabeli te su u igri za Ligu šampiona. Sigurno da će se trenutni vezni red, koji nije na evropskom nivou, morati promeniti. To je problem koji usporava napad i odbranu. Mislim da Paratici nije krivac jer bi i ja uzeo Ramseya i Rabiota, ali tek nakon toga uviđamo situaciju kakva jeste.”

• Izuzev veznog reda, na tim utiče i solidarnost koja ga je krasila godinama unazad.

“Tačno, slažem se. Čini mi se da ovaj tim konstatno više gleda na to da igra izgleda dobro i lepo nego na rezultat. Brojke u poslednje tri utakmice nisu slučajne, nešto je krivo. Volio bi ponovo videti Lo Stile Juve, posebno kada se susreću sa protivnikom koga je teško slomiti. Ovaj koncept je sada nestao u pozadini i više smo fokusirani na lepotu igre.”

• Ako Juve izgubi od Lazia, da li bi mogli oživeti duh onoga što se desilo 2000. godine?

“Sada verujem kako je Scudetto blizu, ali ukoliko izgube, zaista bi pali u krizu. Paradoksalno, ovaj Juve treba pritisak jer kada imaju osećaj da su stvari gotove, oni onda padnu. Možda su se previše opustili, ali da bi tačno razumeli situaciju, morali bi se naći u svlačionici. Neću ići detaljnije, ali bilo bi teško ukoliko bi izgubili bodove protiv Lazia.”

• Ne bi želeo soliti ranu, ali bio si deo tog Juventusa 2000. godine

“Liga je bila drugačija tada. Mečevi su se igrali jednom sedmično i možda je za nas bilo gore jer smo previše ramzišljali o tome. Kada ste češće na terenu taj osećaj bledi, ali u srcu je teško povratiti energiju. Svaka godina je priča za sebe, ali Juve se pomalo igra s vatrom.”

• Da li je prerano pričati o odlasku Sarrija na kraju sezone?

“Danas je najlakše pucati na trenera. Kažem ovo kao neko ko radi taj posao. Kako ja čujem, između uprave i Sarrija vlada poštovanje i poverenje. Kao što sam već rekao pre par meseci, igrači moraju učiniti više.”