Glavni šef medicinskog osoblja, profesor Gianni Nanni uporzorava da ‘ukoliko broj slučajeva COVID-19 u fudbalu bude nastavio rasti, nova sezone Serie A bi mogla biti odložena’.

Medicinski protokol u Italiji je radio veoma dobro posle restarta sa gotovo nijednim pozitivnim slučajem na koronavirus nakon što su treninzi ponovno započeti u ranoj fazi juna.

(Photo credits to Juventus official website – Juventus.com)

Kako god, igrači i osoblje su bili na odmorima tri nedelje te kada su pri povratku testirani, bilo je nekoliko pozitivnih slučajeva u raznim klubovima.

“Zabrinuti smo, nema smisla kriti tu činjenicu”, rekao je profesor Nanni za ‘Radio Kiss Kiss’. On je glavni predstavnik medicinskog zdravstva Serie A italijanske fudbalske federacije u komisiji osnovanoj za organizaciju i donošenje medicinskog protokola.

“Ukoliko broj slučajeva bude rastao i budu relevantni u nekim timovima da odlože predsezonske treninge, onda bi mogli razmisliti o odgađanju Serie A.”.”

Nova sezone Serie A je na rasporedu za vikend 19. septembra.

“Zbog ovoga urgiramo na igrače u ovim finalnim danima letnjeg odmora da se pripaze i budu odgovorni. Shvatamo da mladim igračima ne možemo zabraniti da imaju odmor, ali se nadamo da će biti oprezni te poštovati sve mere sigurnosni i dati sve od sebe kako bi izbegli moguću zarazu virusom COVID-19.”

Cagliari je odložio početak njihove pred-sezone nakon što je na treningu nekoliko igrača testirano pozitivno tako da manji broj igrača radi na njihovom uobičajnom trening centru.

Izuzev njih, većina klubova iz francuske Ligue 1 nešlo je pozitivno nekoliko slučajeva na početku njihove predsezone, dok u Španiji takođe raste broj zaraženih igrača.