Uspešno smo završili misiju u grupnoj fazi. Prvo mesto, i to posebno slatko zbog pobede nad Barselonom u poslednjem kolu. Ali sada kreće ono pravo, gde se nema pravo na grešku, gde svaka promašena šansa može koštati prolaza u sledeće kolo. Naš prvi protivnik na ovom putu je – Porto.

Iako to zvuči kao da smo imali sreće, Porto je sve samo ne lak protivnik. Njihova dosadašnja kampanja u Ligi šampiona je takodje snažna. Izgubili su samo jednu utakmicu u grupi i to u prvom kolu gostovanje Mančester Sitiju.

U ligi su trenutno treći iza Sportinga i Benfike, ali i dalje je sve otvoreno i sigurno da će se do kraja boriti za titulu. Porto je aktuelni šampion svoje zemlje i verovatno najveći koji Portugal ima zato ih nikada ne treba otpisati prerano.

Najbolji igrač trenutno im je veznjak Segio Oliveira. On je najbolji strelac Porta i u Ligi šampiona (3 gola) i u prvenstvu (4 gola) a i najbolji asistent (3) uz Otavia i nezgodnog igrača nezgodnog imena – Coronu.

H 2 H

A kako izgleda istorija duela sa Portom pitate se? Pa izgleda dobro za nas, šta više, skoro savršeno.

Četiri puta smo se sastali, poslednji put 2017. i pobedili smo u obe utakmice. Bilo je 1:0 našem stadionu i 0:2 u gostima (golove dali Pjaca i Alves). Pre toga smo igrali 2001. i pobedili 3:1 kod kuće i odigrali nerešeno u gostima 0:0. Dakle, još ne znamo za poraz protiv Porta i valjalo bi tako ostane i na proleće.

Ima naša igra još dosta problema i rupa ali poslednje utakmice su definitivno korak u dobrom pravcu. Zimska pauza će takodje biti prilika za Pirla da utegne ekipu gde je potrebno, da dobije vremena za pripremu pa se nadajmo da ćemo biti spremni kada dodje trenutak. Fino Alla Fine.