Juventusov trener, Andrea Pirlo navodi kako je stresnije biti trener nego igrač te da mu je drago što ima Cristiana Ronalda na svojoj strani i još kaže kako veruje da je potrebno malo sreće kako bi otišli nešto dalje u Ligi šampiona.

Novi trener priznaje da je ‘dan po dan’ shvatao kako se želi baviti time te da je inspiraciju našao u nekim od sjajnih trenera sa kojima je imao priliku raditi kroz svoju igračku karijeru.


“Par godina nakon što sam prestao igrati, odma sam počeo studirati. Dan po dan i shvatio sam da je moja strast za trenerskim poslom sve više rasla. Tako sam automatski odlučio postati trener.”

“Imao sam sreću da radim sa nekim sjajnim trenerima poput Mircea Lucescua, Marcella Lippija, Carla Ancelottija, Contea kao i Maxa Allegrija. Bio sam sretan da radim sa nekim vrhunskim svetskim trenerima.”

“Guardiola takođe, on je primer svima nama. On je pokazao i pokazuje da je jedan od najboljih. Od njegovih godina rada sa mladim timom Barcelone pa do prvoga tima.

  • Susret sa nekim od njegovih bivših saigrača:

“Bio je to sjajan osjećaj. Zaista su se prilagodili. Možda im na početku nije bilo lako videti mene kao trenera, ali su nakon možda par sati shvatili da je moja uloga sada drugačija nego pre.”

“Tako se njihov stav promenio brzo i lako. Mogu mi pomoći dosta jer znaju kako i šta znači igrati za Juve. Znaju šta znači pobeđivati. Takođe znaju kako je raditi sa mnom s obzirom da smo igrali zajedno ranije i znaju kakav duh želim uneti u ovaj tim. Mislim da će biti od velike pomoći tokom ove sezone.”

  • Pirlo priznaje kako je velika razlika voditi tim kao trener nego kontrolisati loptu na terenu:

“Definitivno je više stresno biti pored linija jer na terenu ja mogu odlučiti šta želim raditi sa loptom. Pored linija mogu rukoviditi, ali drugi ljudi vode svoje uloge, odnosno oni koji igraju. Tako da je malo teže biti trener.”

“Kada sam igrao, imao sam određeni stil što znači da sam mogao biti uključen u pojedine situacije i biti odlučujući isto u nekim situacijama na terenu. Sada to moram činiti na svoju ruku pored linije.”

  • Juventus je ovoga leta napravio neke velike promene u sastavu, a Pirlo veruje da je morao zameniti neke starije igrače sa mladim talentima:

“Oni su mladi igrači sa sjajnim kvalitetama i odličnim izgledima za poboljšanje. Tako da kada ednom krugu igrača dođe kraj, jedino pravo rešenje je početi iznova sa mladima.”

“Imali smo tu sreću da uspemo dovesti ove mlade momke i nadamo se da će se oni razvijati vremenom te postati vrhunski igrači kao što su bili oni od pre par godina.”

  • Pirlu je zadovoljstvo raditi sa zvezdom Portugala, Cristianom Ronaldom te je bio pun reči hvale za 35-godišnjaka:

“Sretan sam što imam ovakvu ikonu svetskog fudbala, što ga viđam svakoga dana, imam na svojoj strani, gledam kako trenira i kako igra.”

“To je ogromno zadovoljstvo za mene, ali i za celi tim. On je neko ko radi isto sada sa 35 godina kao i kada je bio mlađi. Sa istom strašću da igra fudbal svakoga dana. On je primer za sve nas.”

  • Juventus nije osvojio titulu Lige šampiona još od 1995/96 godine, ali Pirlo ju je osvajao dva puta te zna šta je potrebno za to.

“Znamo da je svaki tim u Ligi prvaka snažan, da ne postoje slabi timovi. Protiv svih morate igrati sa krajnjom pažnjom i strasti jer ne smete napraviti nikakve pogreške. Ovo je teško takmičenje u kojem ponekad morate imati i malo sreće.”

“Kada je moj tim u pitanju, želim da uvek igramo napadački fudbal, da imamo kontrolu nad utakmicom te da nametnemo svoju igru na svakome staidonu. To je naš cilj.”

“Igrali na Bernabéu ili na bilo kom drugom stadionu, isto je, ništa se ne menja.”