Marcelo Lippi je uveren kako će Andrea Pirlo uspeti na mestu trenera Juventusa jer je on ‘rođen da radi sve’ i sledi stope Zinedine Zidane u mnogim aspektima.

Bivši veznjak Intera, Milana i Juventusa iznenada je bačen ravno u najdublji kraj sa poslom u Juveu na mesto prvog trenera, zamenivši Maurizija Sarrija.

“Andrea je rođen da radi sve, ne samo da bude trener”, objasnio je osvajač Svetskog prvenstva za La Gazzetta dello Sportov magazin ‘Sportska sedmica’.


“On je sposoban da radi bilo šta. Smešno mi je šta ljudi generalno misle o Pirlu, poput toga da je miran i mrzovoljan, ali uveravam vas da je jedan od najvećih šaljivdžija.”

“Kada je bio igrač, svi su mislili kako ne može igrati defanzivno te da će mu biti potreban još jedan veznjak pored da ga štiti, ali istina je da ga je bilo veoma teško proći jer je imao fizičku snagu, energiju i sjajan smisao za pozicioniranje. Juve je shvatio da ima abnormalne kvalitete i harizmu.”

  • Pirlo ima samo 41 godinu te je mlađi od golmana Juventusa Gigija Buffona, ali Lippi to vidi kao prednost.

“On je još uvek poput velikih šampiona koji trenutno igraju, tako da može razgovarati na normalnom nivou sa Cristianom Ronaldom, Giorgiom Chillenijem i ostalim kolegama. Zidane je bio sličan kada je preuzeo Real Madrid, tako da Juve možda treba nekoga sa takvim kvalitetama u ovom trenutku.”

“Zidane nije doneo ništa novo tehnički ili taktički na treninge Real Madrida. Samo je učinio ekipu smirenijom te iskoristio najbolje igrače u idealnim kondicijama da daju najbolje od sebe. I osvojio je sve.”

“Poput Zidanea, Pirlo se povukao iz fudbala te uzeo tri godine pažljivo razmatrajući šta želi sledeće u životu. Imao sam ručak sa Zidaneom i njegovim agentom-prijateljom Migliacciom na Ibizi kada je on priznao: ‘Želim se oprobati kao trener.’, Andrea je napravio isto.”

“Baš poput Zidanea, Pirlo je proveo svoju karijeru u najvećim klubovima. On poznaje filozofiju, kakav je osećaj kada pobedite ili izgubite te šta značči biti u tom okruženju.”

  • Verovatno nije slučajno to što su mnogi igrači sa kojima je Lippi radio, kako za Juventus, tako i za Italiju, i sami postali treneri.

“Moglo se reći da je Pirlo na putu da postane trener, baš kao i Didier Deschamps. Ti igrači su u osnovi glasnogovornici trenera na terenu. Ponekad ih pogledate i već znaju šta ćete reći. Nije slučajnost da su sjajni veznjaci poznati po svojoj taktičkoj inteligenciji. “