Legenda Ajaxa i reprezentacije Holandije, Ruud Krol, nije se složio sa navodima Marca Van Bastena da je De Ligt napravio grešku transferom u Italiju: Italija će zauvek ostati prava škola za defanzivce.”


Bivši napadač Milana, Van Basten, rekao je za ‘Ziggo Sports’: “Mislim da bi De Ligt više naučio u Real Madridu, Barceloni ili Manchester Cityu. Takođe bi igrao u zanimljivijim ligama. Serie A nije kompetetivna.”

U ekskluzivnom intervjuu za ‘TuttoJuve’, bivši igrač Ajaxa Krol, objasnio je zašto je transfer u Bianconere bio pravi izbor za mladog štopera.

“Bila je to sezona koja je barem u početku bila komplikovana. Matthijs se morao prilagoditi totalno drugačijem fudbalu od holandskog”, rekao je on za ovaj Juventusov website.

“Trebalo mu je par meseci, ali po malo, bio je dobar u pobeđivanju sa Juveom. Po mom mišljenju je Sarri pogrešio. Morao ga je staviti da igra desno, baš kao što je igrao u Ajaxu. Tako bi on imao više samopouzdanja, umesto što je trener uvek koristio Bonuccija.”

  • Kako komentarišeš nedavnu izjavu Van Bastena o pridruživanju De Ligta Juventusu?

“Slažem se sa time da je Serie A niži rang, zapravo je nivo opao za razliku od vremena kada smo mi igrali. Ipak, nije istina da se De Ligt nije poboljšao. Italija je uvek bila prava škola za mlade štopere i ubeđen sam da će Sarrijev obrambeni mehanizam biti primećen sledeće godine.”

“Da, apsolutno je napravio pravi izbor dolaskom u Juventus. Već se poboljšao i samo će u Italiji dobiti šansu da postane jači od svih. Juventus je time takođe napravio odličan izbor, investirali su dosta novca, ali su osigurali sjajnog štopera dugi niz godina.”

“Upravo tako, samo je nažalost on bio povređen veći dio ove sezone. ‘Doktor’ bi inače bio još i važniji za njegovu poziciju na terenu. Na levoj strani je često bio nesiguran i to nije pomoglo Matthijsu na samom početku.”

  • Priča se o još jednom Holanđaninu u redovima Juventusa, Donnyu Van de Beeku. Šta misliš?

“On je odličan igrač, ali za italijanski fudbal, mislim da bi veznjak sa drugačijim karateristikama bio bolji. Juventus ima sjajne igrače na tim pozicijama, Benatancur je eksplodirao ove godine i Rabio je takođe bio jako dobar u završnici sezone.”

  • Kakvo je tvoje mišljenje o Ligi šampiona? Može li naš tim proći osminu finala?

“Juventus je favorit, ali utakmica protiv Lyona deluje skoro kao prijateljska. Posebno zbog toga što Francuzi pristižu nakon dugog perioda neigranja, a imaju sjajne igrače.”

  • • Koji holandski igrač bi se dobro snašao u Italiji?

“Ovo je dobro pitanje, čak je teško odgovoriti na njega. Teško je odabrati ime ukoliko uzmemo Kluiverta na primer koji je prešao iz Ajaxa u Romu. Ukoliko mladi Holanđanin dođe u veoma komplikovanu ligu poput italijanske, mora imati mogućnost da igra. Tačno poput De Ligta u Juventusu. U drugom slučaju, mislim da su potpuno beskorisni.”