Na današnji dan pre tačno 24 godine (22. maja 1996. godine), Juventus je u finalu Lige šampiona savladao Ajax nakon boljeg izvođenja penala.

Finale se igralo na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Juventusovih XI: Peruzzi, Ferrara, Pessotto, Toriccelli, Vierchowod, Sousa (Livio), Deschamps, Conte (Jugović), Vialli (C), Del Piero i Ravanelli (Padovano).

Susret je počeo odlično za crno-bele jer su već u 12. minutu poveli pogotkom Fabrizia Ravanellija. Taj rezultat je stajao skoro do samog kraja prvog poluvremena kada je Ajax u 41. minutu izjednačio preko Jarija Litmanena.

Rezultat nakon prvih 45 minuta je glasio 1-1, a pobednika do kraja regularnih 90 minuta nije bilo. Produžeci takođe nisu doneli promenu rezultata pa se otišlo na izvođenje jedanaesteraca.

Penali su baš kao i sami start utakmice počeli veoma dobro po Juventus. Redom su pogađali Ferrara, Pessotto i Padovano dok su za Holanđane svoja izvođenja promašili Davids i Silooy. Rezultat je nakon toga glasio 3-2 u korist Bianconera, a za izvođenje posljednjeg jedanaesterca, odgovornost je na sebe preuzeo srpski internacionalac, Vladimir Jugović i uspešno realizovao penal za veliku pobedu Juventusa i drugi osvojen trofej najelitnijeg klupskog takmičenja.