Bivši štoper Juventusa, Alessandro Birindelli, veruje da su Bianconeri napravili pravi izbor postavljajući Andrea Pirla na mesto trenera.

U razgovoru za ‘TuttoJuve’ legenda Juventusa dao je svoja viđenja na velike promene koje se spremaju u Torinu i zašto je baš Pirlo ono što je Juve trebao.


“Juventus je napravio odluku u bezazlenim trenucima, ideja da se stvari promene je već postojala zbog hiljadu razloga.”

“Sarri nije uspeo da ostvari svoje ideje i odnos sa igračima i okolinom, možda je Juventus bio zaista pretežak za njega.”

“Da li je Pirlo rizik? Postoji neki rizik, ali klub je odlučio da je to put ‘renovacije’. Mislim da je bilo opsežnih procena te da je izbor Pirla rezultat zajedničke odluke. To je ono što je on tražio za blisku budućnost.”

“Da li sam bio iznenađen? Ovde ipak moram obrazložiti: ukoliko je trener osoba koja treba biti najzastupljenija i najdirektnija sa igračima, onda je Pirlo pravi izbor jer je bio i lider u svlačionici dok je igrao.”

“Klub će morati sagraditi kvalitetnu momčad okolo njega kako bi nadomestili njegovo neiskustvo. Mislim da je ovo veoma korektan izbor, tako će Andrea imati više slobode da bude komunikator i utelovit će lik menadžera koji postaje sve važniji u današnjem fudbalu.”

“Po mom mišljenju i kada dođe do ‘neuspeha’, čak i kada osvojite prvenstvo, jer tim nikada nije ostavio utisak da je poput drugih timova prethodnih godina, krivica mora uvek biti podjednako podeljena, a ne samo trenerova.”

“Ponekad sam imao osećaj kao da igraju jer su primorani, nisam video zajednicu u timu koja želi da ostvari cilj. Bile su potrebne promene na klupi: Andrea je uvek pokazao da se ne plaši promena i iz tog razloga se nadam da će se njegova intiuicija pokazati tačnom kao i prethodne.”


  • Bivši Birindellijev saigrač Tudor se očekuje na mestu tehničkog saradnika za Pirlovo trenersko osoblje.

“On je veoma dobar trener. Kada je stigao u Italiju pokazao je da zna kako da se prilagodi te je još ponudio dobar fudbal. Uvek je bio obdaren sjajnim fudbalom i harizmom i mislim da bi mogao biti od velike koristi.”

“Transfer market? Pročitao sam sva imena koja su se povezivala sa Juventusom poslednjih par sedmica i sve je na Juventusu, ali bit će to neophodno za Pirlov projekat. Sve će ovisiti o njemu.”

“U napadu, po meni, pravi profil da igra uz Ronalda i Dybalu mora imati karakteristike Benzeme. Mislim na napadača koji izlazi duboko, napadača koji drži loptu te koji se dobro povezuje sa timom, a istovremeno je spreman u kaznenom prostoru. Suárez bi takođe bio sjajno pojačanje, ali ipak moramo pogledati realnost u svemu.”

“Vezni red i odbrana? Ovisno od toga ko igra u odbrani, Juve će morati učiniti nešto na krilnim pozicijama. Gosens naprimer bi bio sjajno ime. Takođe bi menjao nešto na sredini terena gde je potrebno malo više kvalitete i dinamike umesto samo fizičke spreme.”

“Dybala? Ostavio bi ga naravno jer je on sjajan igrač koji je pravio razliku ove godine te istu demonstrirao zajedno sa Ronaldom. U teškim vremenima je uspevao da sačuva čamac koji tone.”